Menu
6
Der findes ikke andet end kærlighed. Det er den der får jorden til at dreje og holder stjernerne på plads på himlen - Paulo Coelho
7
5
1
3
Forandring og udvikling giver mulighed for at skabe det parforhold I drømmer om
4
Bag kritik og bebrejdelser ligger altid længslen efter et trygt parforhold baseret på nærvær og kærlighed

Familien og fællesskabet

Tiden sammen og det fælles værdigrundlag


Det at have tid til hinanden og noget at deles om, eks. fælles arrangementer eller interesser, kan med tiden blive mindre og mindre.

Er der ikke plads til fællesskabet og tid til hinanden, er det måske på tide igen at tage stilling til de ting, som man efterhånden af vane tror er et vilkår.

”Skal vi have en levestandard, der kræver at vi har overarbejde, skal vi bo i et stort hus, skal vi have lang transporttid til arbejde, skal vi besøge familien hver weekend, skal der være pinligt rent, skal vi gå til fire hobbies om ugen , skal vi kun lave aktiviteter som inkluderer børnene. . . .”

Hvem bestemmer egentlig hvorfor man vælger som man gør? Er det samfundet, forældrene, vennerne, omgivelserne?

Din tid er dit valg

Man kan ofte blive påvirket af et medieskabt billede af, hvordan livet bør leves, og så får man virkelig travlt! Mange glemmer jo, at alt hvad man foretager sig, er et valg. Hvis man forestiller sig, at skulle leve op til at være den perfekte partner, mor/far, medarbejder, ven, nabo mv., så ender man med, at halse af sted, og ikke rigtig få noget optimalt ud af tilværelsen.

Man kan ikke både få kvalitet og kvantitet!

Der er mange ting at tage stilling til, men væsentligt er det, at man har brug for tid til hinanden, for at kunne føle , at man rent faktisk har et liv sammen.

Skal du være perfekt eller lykkelig?

Rigtig mange fortæller hos Parterapi København, at de er overbevist om, at alle de andre kan! Nå det hele, gøre det rigtige, være en vinder.

Det perfekte er blevet det almindelige at stræbe efter! Sådan forholder det sig jo kun på overfladen, sandheden er jo, at man kan ikke nå alt. Man bliver nødt til at prioritere, skal parforholdet blomstre, så er det det, man må vande.

Fælles aftaler

Man ville aldrig forestille sig, at mål eller opgaver på arbejdet blev løst tilfredsstillende eller i tide, hvis man ikke havde gjort sig nogle overvejelser og anstrengelser for at få det til at lykkes. Sådan er det jo også mht. fællesskabet i parforholdet. Indimellem kan der jo godt opstå noget spontant, men i lighed med andre områder i livet, så skal der også her overvejes og investeres.

Parallelle liv som leves, uden at de overlapper hinanden, er ikke så usædvanligt for par der kommer i terapi, så løsningen er at begynde og forholde sig til : Need to do og Nice to do.Hvad skal sorteres fra, så der bliver tid til hinanden. At lave aftaler sammen, og måske starte med at finde ud, hvad man egentlig har lyst til sammen. Det kan jo have ændret sig meget med årene, og selv i nye forhold, hvor man lige skal vænne sig til at være to, kan det være godt at tale om dette.

Romantik?

Nogle mennesker har en forestilling om, at samværet skal indeholde en masse romantiske arrangementer, men det er i virkeligheden ikke så væsentligt, måske har i mere lyst til at drikke kaffe i haven, se en film sammen, tage ud og fiske, lufte hunden hånd i hånd eller noget helt andet.

Man kan selvfølgelig også køre det helt store skyts frem og tage på weekend sammen eller lave en romantisk middag sammen, det vigtigste er bare, at man får talt om, hvilke behov der er, for husk, partneren kan ikke altid gætte det, og da slet ikke, hvis man aldrig nogen sinde, har givet udtryk for det.

Afsæt tid, gør en indsats, overvej, planlæg, overrask din partner – nyd hinanden og jeres tid sammen, men drop forestillingen om, at tosomheden kan indfrie det hele.Giv plads til din partners frihed til også at få tilfredsstillet nogle behov hos andre mennesker.

For mange aftaler?

Stress og depression omtales ofte som den enkeltes problem, men begge dele påvirker både forhold og familieliv, så indimellem oplever jeg disse problemer dukker op i samtalerne hos Parterapi København, som “underlægningsmusikken” til de fælles konflikter.

Det kan være nødvendigt at se disse problemer i øjnene og gøre en fælles indsats, hvis det kaster skygger over parforholdet, og her kan det også være godt, at komme i terapi og få nogle af  mine redskaber til, hvordan man kan modstå stress, depression o.lign, , så parforholdet får et bedre udgangspunkt for at blomstre.

 

Jeg er specialist i stress behandling, og det kan du læse mere om på min anden hjemmeside: metteturms.dk