Menu
6
Der findes ikke andet end kærlighed. Det er den der får jorden til at dreje og holder stjernerne på plads på himlen - Paulo Coelho
7
5
1
3
Forandring og udvikling giver mulighed for at skabe det parforhold I drømmer om
4
Bag kritik og bebrejdelser ligger altid længslen efter et trygt parforhold baseret på nærvær og kærlighed

Kommunikation & Konflikter

Et af de hyppigste problemer i parforholdet omhandler kommunikationen

Kommunikation er her forstået i bred forstand, som alt hvad vi meddeler os med. Fra ord, tonefald, betoninger, øjnenes udtryk til bevægelser og mimik.

Manglende kommunikationen er det største problem – undgåelse, tavshed ,undvigelse med isolation til følge.

Det er samtidig den manglende evne til at kommunikere ordentligt sammen – kritik, konflikter, skænderier, sarkastiske drillerier, nedgøren.

Begge dele fremmer naturligvis ikke tilliden, ærligheden og trygheden i parforholdet.

Størstedelen af problemer i parforholdet, hvad enten det omhandler uenighed om diverse ting, praktiske aftaler, livsværdier generelt, seksuelle komplikationer el.a. kan klares, hvis man bare kunne tale ordentligt sammen om vanskelighederne.

Parterapeuten er oversætteren

Erfaringer fra Parterapi København giver det indtryk, at man som parterapeut  fungerer som en ”oversætter”, da det rigtig ofte er svært for parterne at høre hinanden.

De tolker på det der bliver sagt, og hører ofte noget andet , end hvad der helt konkret siges og hører heller ikke, hvad budskabet er under den umiddelbare udmelding.

Ofte er de underliggende budskaber : Elsker du mig, accepterer du mig, som jeg er, hvis jeg nu agerer på denne måde, elsker du mig så stadig, kan jeg regne med dig, kan jeg stole på, du er der, når noget brænder på . . .

Det grundlæggende behov for tryghed, accept, forståelse og kærlighed kommer til udtryk på mange måder – nogle mere hensigtsmæssige end andre.

Sproget fra barndommen

Vi taler  alle det sprog, vi har lært som barn, så hvis der i den oprindelige familie ikke blev talt om de ting, der var vanskelige eller der måske blev råbt af hinanden, ja så er det jo det, vi har lært.

Mange par som ikke i barndommen har lært at tale om det der gør ondt, det der er sårende, det der er vanskeligt, kan gå i årevis og være tavse, f.eks. omkring episoder, hvor partneren har såret dem dybt eller omkring værdier de dybest set er uenige i eller andre fundamentale ting.

Dette f.eks. pga. en misforstået hensyntagen til partneren, forholdet eller sig selv, da de kan frygte, at hvis der bliver sat ord på, så gør det for ondt og ”det hele” falder fra hinanden.
Alt det som ikke bliver sagt, er ofte et større problem, end det som bliver sagt !

At holde afstand vha. sproget

Mange par bruger kommunikationen til at holde afstand i stedet for at skabe kontakt og nærhed. Hvis ens erfaringen fra barndommen er, at nærhed er for farligt, fordi jeg bliver skuffet, såret, afvist, forulempet eller andet, så vil man benytte mange forskellige strategier for at undgå at komme alt for tæt til partneren, bl.a. kommunikationen.

Det kan handle om et sarkastisk sprog, hvor man hele tiden bevarer ”magten”, ved at fremhæve fortrin og nedgøre den anden.

Det kan handle om ”at få det sidste ord” dvs. at argumentere for egne synspunkter uden for alvor at lytte eller sætte sig ind i partnerens oplevelse af verden.

Man kan også intellektualisere og tale sig væk fra følelserne, så man ikke for alvor mærker det der gør ondt eller for den sags skyld de kærlige omsorgsfulde følelser, som man måske ikke rigtig ved, hvordan man skal håndtere.

I Parterapi København er det væsentligste at genopdage den positive måde man talte sammen på, da man mødte hinanden eller måske er behovet at lære at tale sammen for første gang på en respektfuld og kærlig måde.

Du kan læse mere om andre behandlingstilbud, konsulentbistand, kurser og foredrag f.eks ift. kommunikation på min anden hjemmeside: metteturms.dk.